Ny nettleie

Fra 1. juli 2022 har myndighetene bestemt at nettleien skal endres. Målet er å utnytte strømnettet bedre, og at du kan spare penger på å jevne ut strømforbruket ditt.

Målet er å utnytte strømnettet bedre, og at du kan spare penger på å jevne ut strømforbruket ditt.

Når samfunnet elektrifiseres mer og mer må strømnettet vårt være i stand til å takle den økende belastningen. For å unngå store investeringer til forsterkninger av strømnettet - må vi fordele forbruket vårt jevnere utover døgnets timer. Kort fortalt: det blir viktigere og viktigere å ikke bruke masse strøm samtidig, men heller spre forbruket til flere av døgnets timer.

Sammen med deg skal vi møte den nye fremtiden på en bærekraftig måte. Da gjelder det å utnytte det vi har før vi investerer i nytt.

 

Se de nye nettleieprisene


Derfor innføres det ny nettleie

Den største utfordringen for elektrifiseringen av Norge er å skaffe nok kapasitet i strømnettet. Greier vi å utnytte det eksisterende nettet bedre før vi bygger nye kraftlinjer; ja da kan vi holde nettleien lavest mulig for deg og andre kunder.

Det kan sammenliknes med veibygging. Det er dumt å bygge firefelts motorvei for å ta unna noen timer med kø om morgenen, hvis vi kan fordele trafikken utover større deler av døgnet. Slik må vi tenke med strømnettet også, når hele samfunnet skal bruke stadig mer strøm.

Det blir lønnsomt å fordele forbruket

Den nye nettleien gir deg større mulighet til å påvirke hva du betaler – både her og nå og i fremtiden. Det vil lønne seg å jevne ut forbruket gjennom dagen. For eksempel vil det være billigere å lade elbilen trygt om natten, og unngå å gjøre dette samtidig som du bruker andre strømkrevende apparater. Men vi anbefaler ingen å vaske klær eller kopper om natten når de sover.

 

Se de nye nettleieprisene

Våre viktigste råd

  • Den billigste strømmen vil alltid være den du ikke bruker.
  • Vær bevisst på hvor mye strøm du bruker samtidig.
  • Prøv å fordele strømforbruket utover dagen, ettermiddagen og kvelden. 
  • Lade elbilen om natten, og gjerne skru ned effekten og lad over lengre tid.

Tips til sikkert hjem!

Bruk av vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel bør kun gjøres mens noen er hjemme. Vi fraråder bruk av disse apparatene mens man sover.

Lading av elbil med godkjent ladeløsning kan du trygt gjøre på natten. Følg rådene fra DSB for sikker el-billading hjemme. 

Les mer om trygg elbillading

Litt fakta

• Frem mot 2040 ventes strømforbruket i Norge å øke med 25-45 prosent, som følge av klimatiltak og industriutbygging, ifølge analyser fra NVE. I januar 2021 satte vi ny forbruksrekord. 

• Strømnettet må dimensjoneres for den ene timen i året vi bruker mest strøm. Dersom vi klarer å jevne ut forbruket over flere av døgnets timer, kan vi spare store investeringer i nettet. 

• Strømnettet betales fullt og helt av brukerne gjennom det store spleiselaget som heter nettleie. Bare ved å lade elbiler smartere, kan vi spare 11 milliarder kroner i investeringer, ifølge NVE.


Object reference not set to an instance of an object.